Na letni regijski plinski konferenci je sodelovala tudi dr. Lea Lavrič

V Kongresnem centru Brdo je 15. marca potekala letna regijska plinska konferenca, ki jo je v sodelovanju z družbo Geoplin organiziralo Evropsko plinsko združenje Eurogas.

Na konferenci, ki je potekala pod naslovom Varnost oskrbe s plinom in razogljičenje, se je zbralo približno 120 udeležencev. Razpravljali so o trenutnem stanju slovenskega trga zemeljskega plina, posebno pozornost pa so namenili povezavi med razogljičenjem in varnostjo oskrbe s plinom v regiji. Poudarek je bil tudi na potencialu regije regije za plinske obnovljive vire in nizkoogljična goriva.

Med govorci in govorkami na konferenci je bila tudi naša sodelavka dr. Lea Lavrič. Sodelovala je v panelni diskusiji z naslovom Prehod v smeri razogljičenja. Udeležencem je predstavila, kakšno je stanje v Sloveniji na področju proizvodnje biometana ter projekt Biometan KOTO, s katerim bi lahko lokalni skupnosti zagotovili biometan ne samo za industrijo, temveč tudi za lokalna gospodinjstva. Uporabili bi ga lahko tudi za transport, saj se lahko biometan iz omrežja koristi na enak način kot zemeljski plin.

Na panelu so govorili še o tem, kaj vse bo potrebno, da se bo tovrstna proizvodnja biometana vzpostavila v regiji in kako pospešiti njegovo uvajanje.

KOTO za čisto in varno prihodnost, Lea Lavrič, Eurogas konferenca